Meteen naar inhoud Meteen naar navigatie

5 Tips voor gezond thuiswerken

Het is nu, meer dan ooit, belangrijk om uw werkdag thuis zo gezond mogelijk door te brengen.

1. Maak van uw werkplek een echt thuiskantoor

Zit u nog steeds met uw laptop op de bank of zelfs op bed? In plaats van uw schoot, of die te lage salontafel, kunt u beter een werkplek inrichten in een studeerkamer of op zijn minst een ruimte met een eigen bureau.

De fysieke scheiding van werk en privé leidt tot een betere concentratie tijdens het werk en helpt om makkelijker het werk de rug toe te keren na kantoortijden. Laatstgenoemde blijkt een veelvoorkomend probleem bij thuiswerken.

2. Een gezonde zithouding verlicht uw rug

De ‘power zone’ wordt ook wel de handdrukzone genoemd. Men heeft het dan over het gebied waar u comfortabel bij kunt wanneer u uw hand uitsteekt alsof u een handdruk wilt geven. Moet u uw hand verder uitsteken om uw muis te bereiken, of om bijvoorbeeld iets te pakken, dan stapt u uit deze comfortabele zone en verliest u aan ‘kracht’

3. Een goed beeldscherm is de beste vriend van je ogen

Tablets en laptops zijn erg handig in het dagelijks leven, maar allerminst geschikt voor een permanent werkplek. Als u de hele dat met toegeknepen ogen naar deze schermpjes moet staren, vaak te klein en met laag contrast, dan kan dit leiden tot hoofdpijn en ongemak, maar ook tot droge ogen, die gevoeliger zijn voor infecties.

Voorkom dit door te investeren in een monitor met een schermgrootte van ten minste 22 inch. Dit is niet alleen aangenamer en comfortabeler wanneer u zit te werken vanwege de hoogte en dus uw lichaamshouding, maar het ontziet ook uw ogen met over het algemeen een hoger contrast en minder blauw licht. De website Digital Trends biedt een overzicht van de beste technologie voor thuiswerken.

Bij het plaatsen van het scherm wordt aanbevolen de monitor naast een raam neer te zetten. Niemand zal u aanraden om de hele dag recht in de zon te kijken of het daglicht op uw scherm te laten weerkaatsen, aangezien beide zaken de ogen kunnen overbelasten.

Ook aan te bevelen tegen droge ogen:

  • Zorg voor een luchtvochtigheid van ongeveer 50 procent in de ruimte, bijvoorbeeld door het plaatsen van schoteltjes met water
  • Vermijd directe luchtstromen, zoals door ventilatoren en airconditioning, in de buurt van de ogen
  • Rook niet in uw werkruimte
  • Verwijder regelmatig stof

4. Vergeet niet op tijd te pauzeren

Op kantoor komen pauzes vanzelf aanwaaien, doordat u koffie gaat drinken, een praatje maakt met collega's of de kantine bezoekt. Zo krijgt u vanzelf verlichting voor uw ogen en hoofd. Tijdens het thuiswerken daarentegen brengen veel mensen hun lunchpauze achter de computer door, of ze nemen helemaal geen pauze. Efficiënt werken vereist echter ook een efficiënte ontspanning.

Tips voor pauzes en ontspanning in het thuiskantoor:

  • Drink altijd genoeg water, ten minste twee liter per dag
  • Neem de tijd voor uw pauzes en breng ze, indien mogelijk, niet achter de computer door
  • Gun uw ogen af en toe pauze: Kijk om de tien minuten even kort uit het raam; concentreer u bewust op voorwerpen aan de rand van uw gezichtsveld; doe visuele oefeningen en laat uw pupillen naar links en rechts en op en neer dwalen
  • Het duister en warmte zijn aangenaam voor de ogen. Leg meerdere malen per dag uw handen kort (zonder druk) op uw ogen en denk aan mooie dingen zoals een vakantiepanorama, kleurrijke bloemen of uw laatste outdooravontuur.

5. Blijf actief met fitnessoefeningen en lichaamsbeweging

Te weinig lichaamsbeweging, in combinatie met te lang zitten, schaadt de bloedsomloop en de zuurstoftoevoer van het lichaam. De tussenwervelschijven worden bovengemiddeld belast en spieren verslappen als ze niet worden gebruikt, wat het des te belangrijker maakt om te bewegen. Een dagelijkse loop- of wandeltocht in de frisse lucht kan helpen. Maak van uw huis of tuin uw fitnessruimte.

Tijdens de kantooruren kunnen zelfs kleine oefeningen achter het bureau bijdragen, van rekoefeningen tot hoofd-, hand-, arm- en schoudertrainingen en rugrotaties.

Een yogasessie in de ochtend zorgt voor een gezonde start van de dag. Klassieke oefeningen met uw lichaamsgewicht, zoals push-ups, squats, sit-ups, planken of jumping jacks zijn perfect tijdens een pauze of na het werk, als het perfecte tegenwicht voor het constante zitten.

Klantenservice & Feedback

Klantenservice

Klik hier voor hulp bij onderwerpen zoals mijn account, bestellen en levering. Of bel naar: 038 605 252

Live Chat

Werkdagen 09.00 - 17.00 u.

Deel uw feedback met ons

Vertel ons hoe we het doen, we stellen uw mening zeer op prijs.