Meteen naar inhoud Meteen naar navigatie

6 Tips voor een betere werkhouding

Een goede lichaamshouding biedt veel voordelen voor uw gezondheid en welzijn. Het voorkomt gezondheidsproblemen, zoals rug-, nek-, wervelkolom-, orgaan-, spier- en gewrichtspijnen, maar ook vermoeidheid. Tevens is gebleken dat een slechte houding uw humeur en slaapritme kan beïnvloeden en in verband wordt gebracht met depressie.

1. Kies een neutrale houding

De neutrale houding is een lichaamshouding die we van nature gewend zijn aan te nemen. Het moet een comfortabele houding zijn die nooit ongemakkelijk wordt.

2. Werk in de 'power zone’

De 'power zone' wordt ook wel het handenschudgebied genoemd. Het is het gebied waar u zich prettig voelt als u uw hand uitsteekt tijdens een handdruk. Als u zich daarbuiten uitstrekt om bijvoorbeeld uw muis te pakken of naar een schap te reiken, stapt u uit de zone en verliest u uw 'power'.

3. Vermijd langdurig zitten en stilzitten

Het menselijk lichaam is niet gemaakt om te lang stil te zitten. Elke zithouding, zelfs een gemakkelijke, kan vermoeiend worden. Als u uw spier- en botstelsel tot stilstand dwingt, zult u zich snel vermoeid voelen, dus zorg dat u tijd maakt om te rekken en te strekken, op te staan en te bewegen. Een zit-stabureau kan het statische karakter van een werkdag achter het bureau wegnemen

4. Beperk terugkerende bewegingen

Het telkens herhalen van bepaalde bewegingen zorgt voor een herhaalde belasting van dezelfde spiergroepen. Wie veel met computers werkt, voelt deze belasting het vaakst in het bovenlichaam. Het gebruik van ergonomische hulpmiddelen en accessoires kan u helpen om letsel door herhaalde belasting te voorkomen. Een werkplekanalyse kan helpen de oorzaak van uw pijn weg te nemen.

5. Zorg voor een evenwichtige lichaamshouding

Experts raden aan om uw lichaamsgewicht gelijkmatig te verdelen over de voorkant, achterkant en zijkanten van uw voeten wanneer u rechtop staat (spine-health.com). Als u een bureaustoel gebruikt, zorg er dan voor dat het een stoel is die past bij het soort werk dat u doet, die is afgesteld op uw zitcomfort en een goede zithouding ondersteuning. Uw ellebogen en knieën moeten in een rechte hoek staan, wat mogelijk is door gebruik te maken van een voetensteun en een in hoogte verstelbare stoel of bureau.

6. Gebruik geschikte en ergonomische uitrusting.

Ergonomische bureaustoelen, bureaus en bureauaccessoires ondersteunen een goede lichaamshouding en bieden comfort en moeten daarom optimaal worden benut. Zit-stabureaus stimuleren lichaamsbeweging en sluiten aan bij verschillende werkvoorkeuren voor mensen die liever zittend of staand werken. Een werkplekanalyse kan helpen de oorzaak van uw pijn weg te nemen.

Klantenservice & Feedback

Klantenservice

Klik hier voor hulp bij onderwerpen zoals mijn account, bestellen en levering. Of bel naar: 038 605 252

Live Chat

Werkdagen 09.00 - 17.00 u.

Deel uw feedback met ons

Vertel ons hoe we het doen, we stellen uw mening zeer op prijs.